"Takuuhuolto" tulossa: mitä korjattavaa Sotessa?

20.02.2025

Kaksi vuotta sitten uudet hyvinvointialueet aloittivat toimintansa, 15 vuotta kestäneen jahkailun jälkeen. Kun alueille nyt taas valitaan päättäjät, on mainio aika miettiä mitä omalla alueella pitäisi korjata. Vai pitäisikö suorastaan vaihtaa koko korjaamon johto?

Sote-uudistuksen vei läpi edellinen hallitus, mutta roolit ovat valtakunnanpolitiikassa taas tutut: opposition mielestä asiat menevät hyvinvointialueilla jatkuvasti huonompaan, nykyhallituksen mukaan asiat taas ovat täysin hallussa.

Kritiikin kärki osoittaa vahvimmin alueilta vaadittuihin säästöihin, joiden seurauksena on käyty muutosneuvotteluita ja supistettu palveluverkkoa. Tämä erityinen säästötarve lähtee uudistuksen kulmakivenä olevasta rahoituslaista, joka siis on Marinin hallituksen peruja. Tämän lain mukaan alueella kertynyt alijäämä pitää neljän vuoden seuranta-aikana saada kompensoitua voitollisilla vuosilla eli vuoden 2026 loppuun mennessä. Vaikka monen alueen talous on jo säästöjen myötä alkanut kääntyä, uhkaa aika silti loppua kesken. Lisäaikaa tälle alijäämien kattamiselle toivoisi meistä moni, niin allekirjoittanutkin. Ratkaisu on siis nykyisen hallituksen käsissä - eli korjaamovertauksella "menee maahantuojan piikkiin".

Tuoreessa THL:n analyysissä todetaan, että moni asia on alueilla kehittynyt myönteisesti. Hoitoon pääsee terveyskeskuksiin useimmiten viikossa eli paremmin kuin ennen uudistusta. Erikoissairaanhoidon jonoissa on kiritty kiinni korona-ajan korjausvelkaa, vaikkakaan ei kaikilla erikoisaloilla. Hoidon laatukin on edelleen kansainvälisessä vertailussa huipputasoa.

Ongelmia toisaalta kyllä riittää. Hoidon saatavuuden lisäksi tärkeä hoidon jatkuvuus on viime vuosina huonontunut. Vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa on päätetty laskea hoidon peittävyyttä; kun raskasta hoivaa sai ennen yli 75-vuotiaista 6–8 %, on tavoitteita nyt laskettu jopa kahdella prosenttiyksiköllä. Tätä on perusteltu kevyemmän yhteisöllisen asumisen lisäämisellä, mutta kaikki emme tähän yhtälöön usko.

Alueellamme Varhassa plussia ja miinuksia kuten muuallakin. Talous on tiukkojen tuottavuusohjelmien myötä alkanut vähitellen kohentua, ja nyt näyttää, että kykenemme kuromaan umpeen kertyneet alijäämät v. 2026 loppuun mennessä. Hammashoitoon pääsy on parantunut, lastensuojelun osaajapulaa on täsmätoimilla saatu kohennetuksi jne.

Korjattavaakin Varhassa toki on, tässä muutama keskeinen seikka:

- Integraation haasteita ei ole vielä Varhassa selätetty yhteinen resurssien käyttö on varsin lastenkengissä. Erityisesti peruspalveluiden ja erikoissairaanhoidon rajapinnassa on paljon kehittämisen tarvetta, mutta myös mahdollisuuksia hoitopolkujen sujuvoittamiseksi. Pitäisikö meidän Varhassa yhdistää sote-palvelujen tuotannon johtaminen samoihin käsiin osaoptimoinnin vähentämiseksi? Esimerkiksi Pirha toimii tällä johtamismallilla.

- Hoidon jatkuvuuteen tarvitsemme Varhan perusterveydenhuollossa pontevaa parannusta. Omatiimimallin sijaan, mutta toimintaa kannattaisi viedä vielä tehokkaamman Hoidon jatkuvuusmallin (omalääkärimalli 2.0) suuntaan, joaa nimenomaan lääkärille pääsy varmistetaan.

- Alueen vastuulle siirtynyt kuntouttava työtoiminta on lähtenyt meillä liikkeelle todella tahmeastija moni asiakas on pudonnut kuntoutuksen ulkopuolelle. Tämä inhimillisesti tärkeä ja taloudellisesti järkevä toiminta pitää organisoida Varhassa kuntoon.

- Ikäihmisten raskaassa hoivassa on syytä tarkastella ennakkoluulottomasti palvelun tuotantomallia. Paikallisten yritysten ja yhdistysten tuottama laadukas hoivapalvelu on 10–20 % edullisempaa kuin oma tuotantomme. Siirtämällä hallitusti painopistettä hieman enemmän yksityisen palvelun suuntaan voidaan tätä tärkeää palvelua tarjota jopa 100–200 vanhukselle enemmän vuodessa – samalla kustannuksella. Tämä on myös osaratkaisu TYKS Akuutin jatkohoitopaikkojen tarpeeseen.

Monessa asiassa on korjattavaa ja parannettavaa, tuossa vasta osa. Toisaalta toimintaa on tässä muodossa harjoitettu vasta vuodesta 2023 alkaen. Pitkällä tähtäimellä on sote-uudistuksen osalta mielestäni jo syytä toiveikkuuteen. Uskon vahvasti, että uuden valtuustokauden aikana saamme talouden tasoittumaan. Niin saa Varhan osaavat ammattilaiset vihdoin työrauhan tehdä sitä, missä he ovat maailman huippua: "Turvaamme, parannamme ja pelastamme – joka päivä."

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita